Je overweegt een nieuw horloge aan te schaffen en je zit wellicht midden in een van de leukste fases van dit proces: het oriënteren! Wat voor soort horloge zoek ik? Natuurlijk hierbij de belangrijke vraag: aan welke uiterlijke eisen het horloge moet voldoen? Maar minstens zo belangrijk is het kloppende hart van jouw nieuwe horloge: het uurwerk. Ga je voor de waanzinnige precisie en betrouwbaarheid van Quartz, of kies je voor techniek en de charme van vakmanschap en ga je voor een mechanisch uurwerk? En wat zijn de verschillen precies tussen deze uurwerken en welke varianten zijn er verkrijgbaar? Met dit BLOG hopen wij jou verder op weg te helpen in de zoektocht naar jouw perfecte horloge.
Een klein stukje geschiedenis?
De ontwikkeling van het mechanische uurwerk startte al in het begin van de 16e eeuw toen in Duitsland de eerste draagbare klok met een veermechanisme werd ontwikkeld. Dit uurwerk was ovaal, flink van omvang en bovenal erg onnauwkeurig. In de eeuwen die volgde werden nieuwe technieken uitgevonden die hebben gedragen aan de verdere betrouwbaarheid en welke vandaag de dag nog steeds worden gebruikt. Eerst in zakhorloges en vanaf het einde van de 19e eeuw in polshorloges. Deze polshorloges werden pas echt populair in de eerste wereldoorlog toen bleek dat het voor de militairen een stuk makkelijker was om in het heetst van de strijd op een polshorloge de tijd af te lezen dan op een zakhorloge. Vandaag de dag worden zakhorloges eigenlijk bijna niet meer gebruikt en zijn het vooral liefhebbers die ze verzamelen.
In 1957 werd het eerste elektrische horloge ontwikkeld en in 1969 introduceerde het wereldberoemde Japanse Seiko met de Seiko Aston het allereerste Quartz horloge. Het bleek het startschot van een enorme revolutie in horlogeland. Ineens was het mogelijk om op een veel goedkopere en snellere manier horloges te produceren met een nauwkeurigheid die bij een mechanisch horloge ondenkbaar was. Deze revolutie bleek het einde in te luiden voor veel gerenommeerde Zwitserse horlogemerken.
Vandaag de dag is de balans tussen mechanische uurwerken en Quartz uurwerken gelukkig weer op een gezonde manier hersteld en is er voldoende ruimte voor beiden. Zo zien we mechanische uurwerken vooral terug in de wat duurdere horloges, waarbij veel vakmanschap komt kijken en waarbij het hart van een liefhebber sneller gaat kloppen en richt het overgrote deel van de merken met Quartz uurwerken zich op het relatief goedkopere segment. Uiteraard zijn ook hier weer uitzonderingen te vinden en zien we steeds meer merken die uitstekende mechanische horloges produceren voor een verrassend scherpe prijs.
Wat is een Quartz uurwerk?
Een Quartz uurwerk maakt gebruik van elektriciteit, welke wordt geleverd door een batterij. Via deze batterij wordt een elektrische spanning verstuurd naar de Quartz kristallen die in het uurwerk verwerkt zitten. Deze Quartz kristallen geven een zeer regelmatige trilling door wanneer ze onder stroom staan. In moderne Quartz uurwerken zijn dit er maar liefst ruim 32.000 per seconde (om heel precies te zijn: 32.768). Het regelcentrum van het uurwerk (het IC, wat staat voor Integrated Circuit) zet deze trillingen om in één impuls per seconde welke uiteindelijk is af te lezen via de secondewijzer. Heeft het horloge geen secondewijzer, zoals bijvoorbeeld bij de fraaie horloges van Northgate het geval is, dan worden deze impulsen opgespaard om de minutenwijzer elke 20 seconden te laten verspringen.
Een Quartz uurwerk is dus enorm nauwkeurig. Waar een mechanisch horloge tot wel een paar minuten per maand kan afwijken, is dit bij een Quartz uurwerk slechts enkele seconden. Daarnaast is een Quartz uurwerk veel goedkoper in aanschaf en onderhoud.