Chronograaf functie

LET'S TALK WATCHES.

Posted in

Veel horloges zijn voorzien van een Chronograaf functie. We zien het niet alleen terug in de sportieve modellen, maar ook steeds vaker in horloges met een zakelijk karakter. Maar wat is nou precies een Chronograaf en wat kan je er eigenlijk mee? In dit BLOG vertellen we jou er alles over. 


Vincero Outrider Brushed Gold/Army met Chronograaf functie

Wat is een Chronograaf?

Een Chronograaf is een stopwatch. Zo eenvoudig is het eigenlijk, al klinkt Chronograaf natuurlijk wel net even wat mooier. Een Chronograaf wordt gebruikt door bijvoorbeeld sporters om hun rondetijden bij kunnen houden, maar ook in het dagelijks leven komt deze functie vaker van pas dan je zou denken. Handig om te hebben dus en het geeft je horloge ook nog eens een extra stoere look.

De geschiedenis van de Chronograaf

De naam Chronograaf is afgeleid van de Griekse woorden ‘Chronos’  wat de personificatie van tijd  betekent en ‘Graph’, wat staat voor schrijven.
De eerste moderne chronograaf werd in 1816 gemaakt door de Franse horlogemaker Louis Moinet. Het werd uitgevonden voor gebruik in combinatie met astrologische apparatuur en kon de tijd tot op 1/60e van een seconde nauwkeurig meten. Voor die tijd een ongekende precisie.

Het eerst horloge met Chronograaf dat ook echt commercieel op de markt kwam werd in 1821 gemaakt door Nicolas Mathieu Rieussec. Hij deed dit in opdracht van de Franse koning Lodewijk XVII die het wilde gebruiken om de rondetijden van te leggen van een paardenrace.

De eerste Chronograaf van Louis Moinet

Hoe werkt een Chronograaf?

Een chronograaf werkt vrij eenvoudig. Je zet de secondewijzer in beweging door de bovenste pusher in te drukken. Met deze knop kun je de meting ook onderbreken. Wil je de meting resetten, dan druk je op de onderste pusher.

Hoe lees je de Chronograaf af?

De meeste horloges met een chronograaf hebben drie sub-wijzerplaatjes. Hierin worden de seconden, minuten en uren weergegeven. Dit kan echter variëren. Zo zijn er ook Chronografen die alleen de seconden en minuten weergeven, maar ook modellen die bijvoorbeeld tienden van een seconde weergeven. Daarnaast telt de ene sub-wijzerplaat door tot 60 minuten, waar er ook horloges zijn waar dit tot 30 minuten gaat.
En dan hebben we nog de secondewijzer. Vaak wordt deze voor de Chronograaf weergegeven in een van de sub-wijzerplaatjes, maar er zijn ook modellen waar de lange secondewijzer wordt gebruikt. Kortom, volop mogelijkheden.

Chronograaf & Tachymeter:

Veel horloges met een Chronograaf zijn ook voorzien van een Tachymeter. Een Tachymeter wordt gebruikt om de snelheid of de afgelegde afstand te berekenen. Je kunt hier alles over lezen in ons eerdere BLOG.

Is een Chronograaf en een Chronometer hetzelfde?

Veel mensen denken dat en de verwarring is zeer begrijpelijk. Het antwoord is echter nee. Een Chronometer is een uurwerk waarvan de tijdsaanduiding voldoet aan de zeer hoge standaard van nauwkeurigheid zoals deze is opgesteld door het Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (COSC).  
We zien dit uitsluitend terug bij high- end horloges van merken als Rolex, Omega en Breitling. Een horloge met Chronometer wordt standaard geleverd met een Chronometer certificaat, waarin de nauwkeurigheid dus wordt gegarandeerd.

De secondewijzer stopt bij een reset niet precies op de 12- uurs positie:

Geen probleem, dat kun je eenvoudig verhelpen door de kroon van je horloge uit te trekken en vervolgens op de bovenste pusher te drukken (in een enkel geval de onderste). Je zult zien dat de wijzer per klik 1 seconde opschuift. Dit kun je dus net zo lang doen tot de secondewijzer weer in de gewenste positie staat. Vervolgens druk je de kroon weer in of schroeft deze weer vast.

Zijn er ook dameshorloges met Chronograaf functie?

Ja ze zijn er wel, maar niet veel. Het is een functie die vooral terugkomt bij de wat grotere horloges en dan kom je toch al snel uit bij herenmodellen. Benieuwd naar ons huidige aanbod van dameshorloges met een Chronograaf functie? Klik dan hier.

Herenhorloges met Chronograaf functie


Bekijk meer herenhorloges met een Chronograaf functie