Ontvang t/m 1 jan een Watch Roll cadeau bij besteding vanaf €150,-

Afhalen & bezichtigen mogelijk – maak snel een afspraak!

Horloge Info.

Horloges zijn er in vele soorten en maten en wij proberen je altijd zoveel mogelijk informatie te geven over jouw nieuwe aankoop. Maar wat betekenen al die termen eigenlijk? Hieronder vind je op alfabetische volgorde een overzicht van de meest voorkomende termen:

Analoog:
Tijd af te lezen door middel van wijzers die op een wijzerplaat de uren, minuten en vaak seconden aangeven. Tegenhanger is digitaal

Arabische cijfers:
De aanduiding Arabische cijfers wil zeggen dat op de wijzerplaat de uren worden gemarkeerd of aangeduid d.m.v. één of meer Arabische cijfers (1 tm 12).

ATM:
ATM is de afkorting van atmosfeer. Horlogefabrikanten drukken de mate van waterdichtheid van een horloge doorgaans uit in atmosfeer (of bar), waarbij 10 meter waterdruk gelijk staat aan 1 ATM. 

Automatisch horloge:
Automatische horloges laad je op door te dragen en je dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals wandelen. Hierdoor draait een rotor, in de vorm van een half maantje, rond in het horloge, die spanning overbrengt op een veer. De veer zorgt er op zijn beurt voor dat de wijzers van het horloge gelijkmatig bewegen. Draag je het horloge niet, dan blijft het tot ongeveer 36 uur functioneren, afhankelijk van het merk (zie ook “Gangreserve”). Na deze periode valt het horloge stil en moet je het opwinden door aan de kroon te draaien.

Baquette:
Een horloge met de toevoeging “baquette” is een rechthoekig horloge, waarvan de lengte zijde ten minste drie keer zo langs is als de breedte zijde. 

Bezel:
De bezel (of lunette) is een metalen of kunststof frame waarin het horlogeglas zit geklemd. Bij sommige horloges is deze voorzien van een ring rond het horlogeglas. Meestal is deze ring draaibaar, vaak bi-directioneel (zowel draaibaar tegen de klok in als met de klok mee), maar soms alleen uni-directioneel (tegen de klok in).

Centrale secondewijzer:
Bij een horloge met een centrale secondewijzer, is de secondewijzer bevestigd aan hetzelfde centrale as als de uur- en minuutwijzers.

Chronograaf:
Een chronograaf is een horloge dat voorzien is van een stopwatchfunctie. Het woord is een samentrekking van de Griekse woorden “Chronos (tijd) en Grapho ( ik schrijf)”. Je herkent de chronograaf vaak eenvoudig aan de extra knoppen aan de rechterkant van het horloge. 

Chronemeter:
Chronometer betekent letterlijk “tijdmeter”. Alleen een uurwerk dat de strenge testen op nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van het C.O.S.C. (Controle Officiel Suisse des Chronomètres) doorstaat, kwalificeert zich als Chronometer. Doorgaans worden deze horloges geleverd met een officieel certificaat van het onafhankelijke testinstituut. 

DLC:
DLC Coating. DLC staat voor diamond like carbon. Het is een diamant achtige koolstof. Indien DLC in zuivere vorm wordt toegepast is het net zo hard als natuurlijke diamant en biedt het buitengewone bescherming tegen slijtage en vocht. 

Doublé:
(Edel)metaal, bedekt met een dun laagje goud. Ook wel “gold plated” genoemd. 

Eeuwigdurende kalender:
Een eeuwigdurende kalender (ook wel Perpetual Calender) compenseert automatisch de datum voor de verschillende maandlengtes en ook voor schrikkeljaren voor de komende eeuw lang. Deze zullen echter aangepast moeten worden na 28 februari 2100 omdat er dan een schrikkeljaar wordt overgeslagen. 

Gangreserve:
Gangreserve is het aantal uren/dagen dat een volledig opgewonden veer energie kan geven aan het uurwerk voordat het opnieuw moet worden opgewonden. (ook wel Réserve de Marche / Power Reserve). Gemiddeld 36/42 uur.

Gangreserve indicator:
Is een complicatie van het uurwerk die aangeeft hoeveel uur of dagen het horloge nog energie heeft. Je ziet dit vaak terug bij automatische horloges, maar ook bij horloges die op zonne-energie werken. 

GMT:
Een horloge met de aanduiding GMT, betekend dat het horloge beschikt over de complicatie om de tijd in een tweede tijdzone aan te geven. De aanduiding GMT is afgeleid van het welbekende Greenwich Mean Time, één van de 24 tijdzones zoals die op de Internationale Meridianen Conferentie in 1884 zijn vastgesteld. De GMT loopt door Greenwich, een stadsdeel van London waar de oosterlengtegraad 0 graden is. De GMT geldt derhalve als de nulmeridiaan. 

Jewels:
Met jewels (ook wel aangeduid met robijnen, stenen of lagerstenen) wordt de behuizing aangeven, waar de assen van het raderwerk en de ankerstenen van een horloge in draaien. Vroeger waren dit echte robijnen en saffieren. Tegenwoordig gebruikt men hiervoor synthetische rode robijnen. 

Kaliber (Caliber):
Hiermee wordt het model of type van het uurwerk van een horloge bedoeld.

Kast:
De kast is de behuizing van het uurwerk van het horloge. Horlogekasten waren vroeger van staal, zilver en goud, maar komen tegenwoordig in veel verschillende materialen voor: aluminium, carbon, (geel, wit of rosé) goud, keramiek, kunststof, platina, staal en zilver. Ook bestaan er diverse vormen. Een ronde kast komt het meest voor, maar je ziet ook vaal vierkante of langwerpige kasten.

Kroon:
De kroon van het horloge wordt gebruikt voor het opwinden van het mechanische horloge en het gelijk zetten van tijd en/of datum. In de meeste gevallen is de kroon aan de rechterzijde van het uurwerk gepositioneerd, doorgaans op de ‘3-uurs’-positie. Er zijn ook horloges waarbij de kroon zich aan de linkerzijde van het uurwerk bevinden (heel handig voor de linkshandigen). Soms is ook sprake van een geschroefde kroon waarmee de kroon kan worden aangedraaid om te voorkomen dat er water in de kast komt of de kroon per ongeluk kan worden versteld. Dit zie je vaak bij duikhorloges

Maanfase:
Een horloge dat beschikt over de complicatie maanfase geeft in de loop van 29½ dag de maanfase weer. De maan, maar overigens ook planeten en de manen van andere planeten, vertonen schijngestalten ofwel maanfasen. Dat wil zeggen dat de maan gedurende zijn omloop in verschillende gedaanten zichtbaar is. Dit wordt veroorzaakt doordat de maan vanuit een andere richting door de zon wordt bestraald dan de richting waaruit de maan wordt waargenomen. Bekende schijngestalten zijn: nieuwe maan, eerste kwartier, volle maan en laatste kwartier.

Mechanisch horloge:
Een mechanisch horloge laad je op door te draaien aan de kroon waardoor er spanning wordt overgebracht op een veer. De veer zorgt er op zijn beurt voor dat de wijzers van het horloge gelijkmatig bewegen. Een volledig opladen mechanisch horloge blijft het tot ongeveer 36 uur functioneren, afhankelijk van het merk (zie ook “Gangreserve”). Na deze periode valt het horloge stil en moet je het opwinden door aan de kroon te draaien. Gebruikelijk is om je mechanische horloge iedere dag volledig op te winden. 

Opwindas:
De opwindas van een horloge is de schachtverbinding tussen de kroon aan de buitenkant van de horlogekast en het opwindmechanisme aan de binnenkant van de horlogekast.  

Perlage:
Perlage is een uit een gelijkmatig patroon van deels overlappende stippen bestaande versiering die wordt aangebracht met een snel draaiende pen van hout of kunststof. Oorspronkelijk was deze versiering bedoeld om te voorkomen dat stof of vuil zich kon afzetten op de platen van het uurwerk. Tegenwoordig heeft het meer een decoratieve functie. Deze versiering wordt ook wel zonneslijpsel genoemd.

Quartz:
Kwartskristal heeft de eigenschap dat het kan trillen door elektronisch schakelen, waarbij de frequentie van die trilling zeer constant blijft. 

Een quartz uurwerk gebruikt de opvallend stabiele trillingsfrequentie van 32.768 Hz die ontstaat als kwartskristal wordt blootgesteld aan elektrische spanning.

Deze trilling wordt door een geïntegreerde schakeling (chip) steeds gedeeld, totdat uiteindelijk een frequentie van 1 Hz overblijft. Vervolgens wordt de trilling omgezet in een digitaal signaal, waarbij één impuls per seconde aan het raderwerk wordt doorgegeven. Dat een met kwarts afgeregelde secondewijzer een keer per seconde verspringt is een concessie aan het gebruik van externe energie. Quartz horloges geven de tijd met grote precisie weer.

Romeinse cijfers:
De aanduiding Romeinse cijfers wil zeggen dat de uren op de wijzerplaat worden aangeduid met Romeinse cijfers I t/m XII. Bijzonder is wel dat vrijwel alle uurwerkmakers de 4 aanduiden als IIII in plaats van de gebruikelijke IV.

Shockproof:
Een horloge is schokbestendig (ook wel shockproof of shockresistant) indien een horloge een val van één meter hoogte op een hard oppervlak kan weerstaan zonder dat het stopt met lopen of meer dan een minuut achter gaat lopen.

Skeleton:
Een skeleton is een horloge waarbij de wijzerplaat zoveel mogelijk is opengewerkt waardoor het mechanische uurwerk zoveel mogelijk opengewerkt zichtbaar is.

Small second:
Een horloge met small second (kleine seconde) heeft een decentrale, kleinere wijzerplaat of display om de verstreken seconden weer te geven. In tegenstelling tot een horloge met een centrale secondewijzer, waarbij de secondewijzer is bevestigd aan dezelfde centrale as als de uur- en minutenwijzer. Als een horloge is uitgerust met een chronograaf, geldt in veel gevallen dat de centrale secondewijzer fungeert als secondewijzer van de chronograaf en de verstreken seconden van de reguliere tijdweergave via de kleine seconde worden weergegeven.

Snelcorrectie:
Snelcorrectie wil zeggen een mechanisme van de kroon dat de gebruiker in staat stelt de datum te verzetten zonder de wijzers 24 uur te verdraaien.

Soorten horloge glas:
Er zijn verschillende soorten horloge glas verkrijgbaar en wij zetten ze graag voor je op een rijtje:

Kunststof glas:
Kunststof glas zul je meestal treffen bij de zeer goedkope horloges. Kunststof is een zeer sterk materiaal, zeker in combinatie met de juiste vorm. Door de bolling in het kunststoffen horlogeglas is de wijzerplaat bij dit type beglazing praktisch onbreekbaar. Wat dat betreft scoort glas gemaakt uit kunststof zeker een puntje. Kunststofglas beschermt daarentegen zeer slecht tegen krassen. Bij het dragen van een horloge is de kans op krassen natuurlijk erg groot. Kunststoffen horloges en met name horloges met kunststof  glas worden daarom vaak sneller lelijk dan duurdere horloges met een ander type glas.
Daarnaast is de waterdichtheid van een horloge met kunststof glas vaak erg laag.
Lees alles over de verschillende soorten horlogeglas in ons 
BLOG!

Mineraal glas:
De volgende in het rijtje is mineraalglas, dat zeven keer harder is dan kunststof glas en wordt gebruikt voor de meeste mid-range designer horloges. Mineraalglas is gemaakt van glaskristallen die zijn verwarmd of chemisch behandeld, waardoor ze robuuster worden, om zo beter bestand te raken tegen krassen. Hoewel het niet het meest krasbestendige glas op de markt is, moet je mineraalglas aan extreme omstandigheden blootstellen om het te laten barsten of verbrijzelen. Een overtreffende trap is gehard mineraal glas dat door de bewerking nog iets sterker en krasbestendiger is dan mineraal glas. 
Lees alles over de verschillende soorten horlogeglas in ons BLOG!

Saffierglas:
Aan de top staat saffierglas en de redenen daarvoor zijn duidelijk. Saffierglas is drie keer zo hard dan mineraalglas en staat slechts iets onder diamant op de schaal van Moh, die de hardheid van het materiaal meet. Vroeger werd Saffierglas uitsluitend verwerkt in horloges uit het topsegment, tegenwoordig is dit zeker niet alleen terug te vinden in dure horloge. Lion Waches verkoopt veel gave, betaalbare horloges, met Saffierglas. 

Saffierglas is krasvast en bestand tegen scheurtjes en breuken.  Het is zelfs zo dat het enige andere materiaal dat er een kras op zou kunnen maken een andere saffier is, of een diamant.
De term ‘saffier‘ kan misleidend zijn, want saffierkristallen komen niet van een natuurlijke saffier, maar zijn een synthetische stof met dezelfde eigenschappen, wat het glas zijn robuuste eigenschappen geeft.  
Lees alles over de verschillende soorten horlogeglas in ons BLOG!

Superluminova:
Superluminova is lichtgevend materiaal met een zeer lange nagloeitijd in het donker en is volkomen onschadelijk.

Tachymeter:
Een tachymeter is een schaalverdeling op de wijzerplaat of lunette van een chronograaf waarmee in combinatie met de secondewijzer de snelheid van een bewegend voorwerp kan worden gemeten. Een tachymeter maakt gebruik van een waarde die in minder dan een minuut wordt gemeten en zet die waarde om in kilometers of mijlen per uur. Vaak zijn horloges met een tachymeter voorzien van een standaardschaal rond het uurwerk op basis van één kilometer. Bij het startpunt wordt de chronograaf geactiveerd, bij het eindpunt wordt deze gestopt. Op de schaal van de tachymeter is vervolgens de snelheid af te lezen die is gerealiseerd om deze kilometer te overbruggen. In ons uitgebreide BLOG vertellen wij jou alle details over de Tachymeter. 

Waterbestendigheid:
Vrijwel niets is zo schadelijk voor je horloge als water. Want water veroorzaakt roest en roest kan al in korte tijd desastreuze gevolgen voor het uurwerk hebben. Waterdicht  / waterresistant betekent helaas lang niet altijd dat het horloge ook echt waterdicht is. Om er zeker van te zijn hoe goed jouw horloge bestand is tegen water, kun je onderstaande tabel raadplegen:

3 ATM/Bar (30 meter) : Bestand tegen spatwater (lichte regen, handen wassen, etc).
                  Zeker niet geschikt om mee te zwemmen!
5 ATM /Bar (50 meter) : Bestand tegen zwemmen aan de oppervlakte en douchen
10 ATM/Bar (100 meter) : Bestand tegen zwemmen en snorkelen
20 ATM/Bar (200 meter) : Bestand tegen duiken tot 30 meter
50 ATM/Bar (500 meter) : Bestand tegen duiken tot 50 meter
100 ATM/Bar (100 meter) : Bestand tegen diepzeeduiken

IIn ons uitgebreide BLOG lees je alles over de waterbestendigheid van jouw horloge. 

Worldtimer :
Een worldtimer is een complicatie van een horloge dat de tijd aangeeft in de 24 tijdzones van de aarde. 

ACCOUNT
Verlanglijstje
Inloggen
Een account aanmaken

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in ons Privacy Policy.

Wachtwoord resetten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Winkelwagen 0

Recent bekeken 0

Lion WatchesDecember

T/m 1 januari ontvang je bij aankoop van een horloge vanaf €150,- een stoere Watch-Roll cadeau t.w.v. €39!*

Last minute cadeau? Afhalen & bezichtigen op afspraak mogelijk (ook 's avonds & op 1e en 2e kerstdag)!

*Deze actie is geldig zolang de voorraad strekt!
De Watch-Roll zal automatisch aan je winkelwagen worden toegevoegd.

Toegevoegd aan verlanglijstje! Bekijk verlangslijstje