Meca Quartz uurwerk

LET'S TALK WATCHES.

Posted in

De meeste horloge liefhebbers kennen prima het verschil tussen een Quartz uurwerk en een mechanisch uurwerk (zo niet, geen nood, je leest er alles over in ons eerdere BLOG).
Maar wat nou als je deze mechanismen gaat combineren?

AVI-8 Mustang AV-4077-01 met Meca Quartz uurwerk

Wat is een Meca Quartz uurwerk?

Een Meca Quartz uurwerk is een hybride uurwerk waarbij de tijdsfuncties worden gecontroleerd door het Quartz uurwerk en de stopwatch functie (de Chronograaf) door een mechanische module, die uiteindelijk ook wordt gevoed door dezelfde batterij. Belangrijk hierbij is dat de Chronograaf aanvoelt en beweegt als een volledig mechanische Chronograaf. Mensen die een mechanische Chronograaf bezitten zullen het “droge” klikgevoel direct herkennen)
Een Meca Quartz uurwerk heeft dus de precisie van een Quartz met de visuele charme en het gevoel van een mechanisch chronograaf. Een gaaf staaltje techniek!

Waar komt het Meca Quartz uurwerk vandaan?

Het Meca Quartz uurwerk is ontworpen door Seiko. In 1982 introduceerde deze Japanse grootmacht het eerste Caliber 7A28 uurwerk, welke onder andere werd gebruikt door de Britse RAF die de horloges bestelde voor hun piloten. Later kwam het Zwitserse Jeager-LeCoultre met een verbeterde versie (Caliber 630) welke vandaag de dag nog steeds de basis vormt voor dit uurwerk

Wat zijn de voordelen van een Meca Quartz uurwerk?

Vergeleken met een conventionele volledig mechanische chronograaf is een horloge met een Meca Quartz uurwerk duurzamer, betrouwbaarder, goedkoper in onderhoud en eenvoudiger te repareren.

Zijn er ook nadelen?
Jazeker, maar dan gaat het iets technischer worden. Bij een Quartz Chronograaf kan de seconden wijzer eenvoudig worden ingesteld wanneer deze niet netjes op de 12 uur positie staat, bij een Meca Quartz is dit niet mogelijk.

Is een Meca Quartz uurwerk duur?

In beginsel werden deze uurwerken alleen gebruikt door high end merken als IWC, Cartier en Chopard. Tegenwoordig worden horloges met een Meca Quartz uurwerk aangeboden door vele merken in verschillende prijsklassen en kun je vanaf +/- €250 al een fraai en betrouwbaar exemplaar bezitten.

Herenhorloges met Meca Quartz uurwerk