Een van de keuzes die je gaat maken bij de zoektocht naar een nieuw horloge is de juiste horlogeband. Ga je voor staal, of juist voor leder, rubber of wellicht nylon? De meeste mensen hebben van nature een voorkeur, maar het kan ook zijn dat je nog twijfelt. Met dit artikel vertellen we jou alles over de diverse soorten horlogebanden en hopen we je verder op weg te helpen in de zoektocht naar jouw perfecte horloge.
Edelstalen / RVS band
Een edelstalen / RVS band is een populaire keuze en perfect voor mensen die hun horloge een stoere twist willen geven en verzekerd willen zijn van een lange levensduur. Want laten we gelijk starten met één van de grote voordelen van een RVS band: het is nagenoeg vrij van onderhoud en zeer duurzaam. RVS horlogebanden bestaan uit schakels die vaak dezelfde kleur hebben als de kast van het uurwerk. en zijn er in vele soorten. De basis bestaat over het algemeen uit een 3- link of een 5- link schakel, wat staat voor het aantal schakels op een rij. Hier worden ontelbaar veel variaties in gebruikt. De schakels zijn doorgaans 1cm lang en worden met elkaar verbonden door een metalen pin. Hierdoor kunnen de schakels scharnieren en zich vormen naar je pols.
De RVS banden die tegenwoordig worden verkocht zijn nagenoeg altijd nikkelvrij, dus geen zorgen als je hier een allergie voor hebt.
Het op maat maken van een RVS band
RVS banden worden standaard geleverd in een maat die eigenlijk voor bijna iedereen te groot is. Het op maat maken is niet heel ingewikkeld, maar het is wel belangrijk te weten hoe je dit goed kunt doen, zonder het horloge te beschadigen. Bij Lion Watches nemen wij deze zorg graag uit handen en maken wij jouw nieuwe horloge met RVS band gratis op maat. Je kunt deze optie aanvinken bij je bestelling.
Het nadeel van RVS ten opzichte van bijvoorbeeld een lederen band is dat RVS niet uitzet / rekbaar is. Je zit dus vast aan de maat waarop je de band hebt gesteld. Vooral bij extreem koud of extreem warm weer kan het dus zo zijn dat het horloge ineens iets te strak of juist te los om je pols zit. Een RVS band kun je over het algemeen alleen per schakel stellen (met uitzondering van modellen die je ook op de sluiting nog aan kunt passen), waardoor het minder nauwkeurig is af te stellen dan een lederen band. Geen groot issue (een band mag immers een klein beetje los om de pols hangen), maar wel handig hier rekening mee te houden.
Schoonmaken van een RVS band
Door het dagelijks dragen zal er vuil op de band komen en met name tussen de schakels. Je kunt de band weer schoonmaken door deze voorzichtig te wassen met lauw water. Hierbij mag je zeep gebruiken, maar vaak is dit niet nodig, dus dit raden wij af. Is de band heel erg vies, dan kun je gebruik maken van een wattenstaafje om het vuil te verwijderen. Na het schoonmaken kun je de band droog maken met een doekje. Gebruik hiervoor bij voorkeur een microvezel doekje, welke je bij Lion Watches altijd gratis bij je aankoop krijgt meegeleverd. Belangrijk: let goed op je uurwerk wanneer je het horloge schoonmaakt, zeker als deze een waterbestendigheid heeft van 5 ATM of lager. Verwijder bij voorkeur voor het schoonmaken de band. Lukt dit niet, zorg er dan voor dat het uurwerk niet nat wordt. Werk dus voorzichtig!
Overige aandachtspunten van een RVS band
- Een RVS band is aanzienlijk zwaarder dan bijvoorbeeld een lederen band. Dit hoeft overigens zeker geen nadeel te zijn, het is een kwestie van voorkeur. Let op: wij vermelden altijd het gewicht van een horloge op onze website. Het gewicht van een horloge met RVS band is inclusief de gehele band. In praktijk gaan er bij het op maat maken vaak een aantal schakels uit de band, dus zal het totaal gewicht ook iets afnemen. De losse schakels worden overigens altijd netjes meegeleverd.
- Een RVS band kan (en zal) krassen. Hoe voorzichtig je ook met je horloge omgaat, je ontkomt er haast niet aan dat er kleine krassen op komen door het dagelijks gebruik. Tip: bij geborsteld staal zie je deze krassen veel minder snel dan bij onbewerkt RVS.
- De aanschaf van een nieuwe RVS band is over het algemeen duurder dan banden van andere materialen.
Wat is een Mesh band?
Een Mesh band (ook wel Milanse band genoemd) is een RVS band die geen schakels heeft, maar gemaakt is van geweven metalen draden. Het geeft het horloge een klassieke look, draagt comfortabel en is eenvoudig op iedere maat te maken via een klemsysteem.
Lederen band
Ook lederen horloge banden zijn er in diverse soorten en maten. Denk hierbij aan Rundleder, Kalfsleder, Italiaans leder, Alligator leder & Nubuck. Lederen banden hebben één ding gemeen: ze slijten aanzienlijk sneller dan een stalen band en dus zal je ze zo nu en dan moeten verwisselen. Hoe vaak, dat hang af van de kwaliteit. Ongeacht de kwaliteit zijn er een aantal punten die je zelf in acht kunt nemen om de levensduur te optimaliseren:
- Ga nooit zwemmen of douchen met een ledere band. Lederen banden reageren erg slecht op water. Er zijn wel waterproof lederen banden op de markt, maar ook deze beschermen niet optimaal.
- Ga nooit sporten met een lederen band. Transpiratie heeft namelijk ook een negatieve invloed op de band.
- Stel je lederen band zo min mogelijk bloot aan de zon. Hoge temperaturen en sterke temperatuurswisselingen drogen de band uit en zorgen voor kleurverlies
- Maak je lederen band nooit schoon met zeep of andere schoonmaakmiddelen. Een beetje lauw water en een zachte doek zijn het beste geschikt om de band te reinigen. Daarnaast zijn er middelen beschikbaar die speciaal gemaakt zijn op de band op te poetsen na de schoonmaakbeurt.
Voordelen van een lederen band
- Lederen banden zijn eenvoudig en zeer precies op maat te maken. Een extra gaatje is immers snel te realiseren.
- Lederen banden vormen zich na verloop van tijd perfect om de pols. In het begin kan de band nog wat stug voelen, maar dit is binnen een paar dagen verdwenen.
- Lederen banden zijn over het algemeen aanzienlijk goedkoper dan een stalen band. Hierdoor is het ook leuk om wat vaker te wisselen en de band aan te passen aan je kleding
- Het vervangen van de band is relatief eenvoudig. Wel is het belangrijk het juiste gereedschap hiervoor te hebben. Het goede nieuws is dat je ook dit binnenkort bij Lion Watches kunt bestellen!
Siliconen / rubberen band
Een andere populaire keuze is een Siliconen (rubberen) band. Vooral mensen die hun horloge een stoere look willen geven of er ook mee willen sporten kiezen voor dit materiaal. Een belangrijk kenmerk van een Siliconen band is dat het uitstekend tegen water & transpiratie kan (let uiteraard wel goed op de waterbestendigheid van jouw horloge!) en daarnaast zeer comfortabel draagt. Ook het schoonmaken van de band is een eenvoudig klusje. Komt er een diepe scheur in de siliconen band, dan dien je deze wel te vervangen.
Cordura band
Cordura is een mix van linnen en nylon en wordt van oudsher gebruikt voor producten die zware belastingen aan moeten kunnen. Denk hierbij aan militaire kleding en rugzakken.
Cordura is zo ontwikkeld dat het uitermate sterk en duurzaam is. Daarnaast is de stof bestand tegen water en dus een perfecte keuze voor een sportieve horlogeband.
Veel horlogebanden met Cordura zijn aan de achterzijde afgewerkt met een natuurlijke rubberlaag om het draagcomfort nog verder te verbeteren.
Het belangrijkste kenmerk van een Nylon / textiele band is de duurzaamheid. Dit materiaal gaat namelijk enorm lang mee en is relatief ook nog eens zeer goedkoop. Ideaal dus om vaak mee te wisselen. Nylon banden vormen zich goed naar je pols en zijn eenvoudig op de juiste maat in te stellen. Daarnaast kunnen de banden heel goed tegen water en worden ze niet snel vies. De meest populaire Nylon banden van dit moment zijn Nato straps. Ze geven je horloge een gave vintage look, ze zijn in vele soorten en maten beschikbaar en ze zijn binnenkort verkrijgbaar bij Lion Watches!
Wat is Quick release?
Er zijn horlogebanden op de markt die zijn uitgerust met een Quick Release systeem. Bij deze banden zit in de pushpin een kleine hendeltje verwerkt waarmee je heel snel en zonder gereedschap de band kunt verwisselen. Ideaal als je van plan bent om vaak van band te wisselen. Benieuwd naar horloges met een Quick Release systeem? Check dan de heren- en dames collectie van Vincero.
Breedte / aanzet van de band
De breedte van de band wordt ook wel de aanzet of aanzetbreedte genoemd. De maat die hierbij wordt vermeld betreft altijd de maat op de plek waar de band aansluit op het uurwerk (belangrijk dus wanneer je een nieuwe band koopt!). Wil je de maat weten, meet dan de ruimte tussen de twee uitstekende elementen aan het uurwerk.
Vaak zie je dat de RVS banden naar de sluiting toe iets aflopen in breedte. Dit ziet er net iets fraaier uit en het zorgt ook voor een beter draagcomfort