Waterdichtheid van horloges

LET'S TALK WATCHES.

Posted in

Wij krijgen regelmatig vragen over de waterdichtheid van horloges. Wat betekenen de termen achterop mijn horloge? Is mijn horloge echt waterdicht? Is het verstandig om met mijn horloge te gaan zwemmen? Er is veel onduidelijkheid over en dus hoog tijd voor wat meer informatie, zodat jij straks alles weet over de waterdichtheid (of eigenlijk waterbestendigheid zoals je straks zal lezen) van jouw horloge.

Waterdicht of waterbestendig?

Laten we gelijk eerlijk zijn. 100% waterdichtheid van een horloge bestaat niet! Daarom spreken we ook liever over waterbestendigheid (of water resistance). Hoe goed een horloge ook beschermd is tegen water, er bestaat altijd een risico dat er water in het uurwerk loopt en dit gaat je horloge niet fijn vinden. Uiteraard is het ene model wel veel beter beschermd tegen water dan het andere model. De informatie hierover kun je aflezen op je horloge. Meestal staat de vermelding aan de achterzijde, soms aan de voorzijde of aan beide kanten. 

Overzicht waterdichtheid horloges
10 ATM Water resistant

Wat betekenen de termen op mijn horloge?

De waterdichtheid kan op meerdere manieren worden weergegeven. De meest eenvoudige is het aantal meters (m). Vaak zie je ook de term ATM staan. Dit staat voor Atmosfeer. 1 ATM staat gelijk aan 10 meter. Of eigenlijk, 10,3326 meter, maar over het algemeen wordt dit afgerond. 10 ATM staat dus gelijk aan 100 meter.
Dan hebben we ook nog BAR. 1 Bar staat ook gelijk 10 meter (10,1974m). Globaal kun je dus zeggen dat 1 ATM gelijk staat aan 1 BAR wat beide weer gelijk staat aan 10 meter. 

Welke factoren bepalen de waterbestendigheid?

Er zijn diverse factoren die bepalen hoe goed jouw horloge bestand is tegen water.
Laten we starten met het type glas. Over het algemeen geldt: hoe dikker het glas en hoe beter de afdichting hiervan, hoe hoger de waterbestendigheid. Saffierglas zal dus over het algemeen beter scoren dan mineraalglas. De bouw en het materiaal van de kast spelen ook een belangrijke rol en ook zeker de achterzijde van de kast. Hoe is het deksel bevestigd? Een geschroefde deksel is het beste als we kijken naar waterbestendigheid (we zien dit vaak terug bij duikhorloges), gevolgd door een gedraaide deksel (hiervoor heb je speciaal gereedschap nodig om het deksel te kunnen verwijderen). Horloges die een “geklikte” deksel hebben scoren het minste op waterbestendigheid. Elk horloge deksel wordt afgedicht met een rubber ring. De staat en kwaliteit van deze ring zijn van belang voor de waterbestendigheid van je horloge.
En dan hebben we nog de kroon. Dit is de plek waar vocht het makkelijkste in het horloge kan dringen. Bij horloges met een hoge waterbestendigheid (vaak duikhorloges) is deze kroon geschroefd en voorzien van een rubber ring. De meeste horloges zijn voorzien van een trekkroon en deze zorgt voor een lagere waterbestendigheid. Gaan we nog een stapje verder dan zijn er horloges die voorzien zijn van een helium ventiel waarmee het horloge op grote diepte kan worden ontlucht. Dit zien we dan ook alleen terug bij professionele duik horloges. 

Hoe waterbestendig is mijn horloge nu echt?

Met andere woorden, klopt de info achterop mijn horloge? Onder de ideale omstandigheden: Ja. Want de horloges worden getest onder ideale omstandigheden. Dit houdt in: stilstaand zoetwater op de perfecte temperatuur zonder dat het horloge beweegt, uitgevoerd in een laboratorium. En daar zit ook gelijk de uitdaging. Bij normaal gebruik worden deze omstandigheden nooit gerealiseerd en dus is het reëel om te zeggen dat het horloge nooit zo waterbestendig is als op de achterzijde staat aangegeven.

Maar wat kan ik wel met mijn horloge?

Een terechte vraag waarvoor we gelukkig een overzichtelijk schema hebben. Op je horloge staat de informatie m.b.t. de waterbestendigheid doorgaans vermeld. In het schema bovenaan dit BLOG kun je eenvoudig terugzien wat je met jouw horloge kunt doen. Staat er op het horloge helemaal geen informatie, ga er dan vanuit dat jouw horloge niet tegen water kan. 

Onze tips als je met jouw horloge (regelmatig) onder water gaat:

  • Zorg ervoor dat de kroon goed is ingedrukt of vast geschroefd
  • Check je glas regelmatig op eventuele diepe krassen (deze kunnen zorgen voor een verminderde waterbestendigheid)
  • Voorkom extreme temperatuurwisselingen (ook een aanrader als je horloge niet in aanraking komt met water)
  • Zorg dat je horloge niet in aanraking komt met chemicaliën
  • Voorkom zeewater! Je horloge vindt het absoluut niet prettig. Komt je horloge wel in aanraking met zeewater? Maar het direct schoon met zoet water.
  • Let erop dat bij een batterijwissel de waterdichtheid niet standaard wordt getest. Laat deze test wel uitvoeren als je met je horloge gaat zwemmen. Je betaalt hier uiteraard meer voor, maar zo heb je wel de zekerheid dat je veilig het water in kunt met je horloge.
  • Laat je horloge 2- jaarlijks checken op waterdichtheid. Vooral de rubber ringen kunnen verteren na verloop van tijd

Ons advies:

Wij adviseren om je horloge zo min mogelijk in aanraking te laten komen met water. Hoe goed het er ook tegen kan, er bestaat altijd een kans dat er vocht in komt, met alle gevolgen van dien. Wij zien een goede waterbestendigheid graag als een hele fijne optie, mocht het een keer nodig zijn. Val je in het water, vergeet je je horloge een keer af te doen? Dan is het heel prettig dat je weet dat jouw horloge hier tegen kan. Wil je echt met regelmaat het water in met je horloge? Kies dan voor een duikhorloge met een waterbestendigheid van ten minste 200 meter en een schroefkroon en laat het elke 2 jaar checken door een expert.