Lion Watches ♥ December!

Last minute cadeau? Maak snel een afspraak om jouw aankoop af te halen

Tachymeter

LET'S TALK WATCHES.

Posted in

Dat je met een horloge vaak veel meer kan dan alleen de tijd aflezen zal voor de echte horlogeliefhebber geen verrassing zijn. Horloges zijn verkrijgbaar met vele verschillende gave functies en een Tachymeter is daar een perfect voorbeeld van. Maar wat is het precies? En wat kun je ermee? In dit artikel vertellen wij jou alles over de Tachymeter.  

Vincero Gras-Bla-X12 met Tachymeter

Wat is een Tachymeter?

Laten we eenvoudig beginnen: met een Tachymeter kun je de gemiddelde snelheid over een afstand bepalen, of de afgelegde afstand berekenen. Van oudsher zie je een Tachymeter vooral terug bij racehorloges, maar tegenwoordig maken merken bij veel meer modellen gebruik van deze optie. Waarom? Omdat het niet alleen een hele gave functionaliteit is, maar het ziet er ook gewoon erg stoer uit en het geeft het horloge om die reden zeker meerwaarde. 

Hoe weet ik of mijn horloge een Tachymeter heeft?

Een Tachymeter is eenvoudig te herkennen aan de speciale schaal op de buitenring van het horloge (ook wel Bezel of Lunette genoemd). In enkele gevallen is deze schaal terug te vinden op de buitenste ring van de wijzerplaat.
De schaal loopt doorgaans af van 400 naar 60, al zijn er ook modellen die starten bij 500 of juist pas bij 300. Daarnaast staat er op het uurwerk vaak “Tachymeter”, Tachymetre” of “Units per Hour” vermeld. 

Tachymeter op de buitenring van het horloge

Hoe werkt een Tachymeter?

Ok, nu weet je dat jouw horloge een Tachymeter heeft en wat je er mee kunt doen. Maar nu de grote vraag: hoe werkt het?

Gemiddelde snelheid berekenen met een tachymeter:

Laten we starten met het berekenen van de gemiddelde snelheid over een vaste afstand, want dit is de meest eenvoudige optie. Horloges met een Tachymeter zijn altijd voorzien van een Chronograaf, makkelijk gezegd, een stopwatch functie. En deze Chronograaf heb je nodig voor het berekenen van de gemiddelde snelheid. De Tachymeter gaat altijd uit van een bekende afstand tussen 2 punten van 1 kilometer.

Druk bij het startpunt (A) de Chronograaf in en doe dit nogmaals als je aankomt bij punt B (dus na 1 km). Kijk nu op de Tachymeter schaal waar de secondewijzer is gestopt en lees direct de gemiddelde snelheid af. Is dit bijvoorbeeld op 30 seconden, dan was de gemiddelde snelheid 120km per uur. Wiskundig is dit onderbouwd door de formule: 3600/T.
3600 is het aantal seconden per uur en T staat voor de verstreken tijd in seconden. Dus in dit voorbeeld 3600 / 30 = 120km per uur. 

Dat was best te doen toch? Maar wat nou als de afstand tussen A en B niet 1000 maar bijvoorbeeld 250 meter is? Je volgt dan eigenlijk dezelfde berekening maar de uitslag deel je in dit geval door 4 (1000 / 250).
Stel, je wil de gemiddelde snelheid berekenen van een hardloper die de 400 meter rent. Hij doet hier bijvoorbeeld 50 seconden over. Op je Tachymeter lees je dan af dat de snelheid 73km per uur was. Aangezien hij geen 1000 maar 400 meter liep, deel je deze 73km per uur door 2,5 (1000/400) en kom je op 29,2km per uur gemiddeld. 

Op deze manier kun je eigenlijk elke gemiddelde snelheid berekenen, zo lang je maar binnen 60 seconden van A naar B gaat.
Duurt de meting langer dan 60 seconden? Ook dan is er een oplossing, maar ook hier komt nog wat extra rekenwerk aan te pas.
Als voorbeeld kijken we weer naar de hardloper, maar deze is wat minder snel over 400 meter en doet er 80 seconde over. Omdat de berekeningen van de Tachymeter dus zijn gebaseerd op een vaste afstand, heb je een afstand nodig die hij wel binnen de 60 seconde af kan leggen. Laten we 200 meter gebruiken voor het voorbeeld. De 200 meter loopt hij in 40 seconde. Op de Tachymeter lezen we dan een snelheid af van 90km per uur. 200 meter is 1/5 van 1 km, dus om zijn gemiddelde snelheid te berekenen delen we 90 door 5 en komen we op een gemiddelde uit van 18 kilometer per uur. 

Je kunt dus elke gemiddelde snelheid berekenen, zolang je de afstand maar weet. En wat als je de afstand tussen A en B niet weet? Tja, dan houden de opties echt op helaas en heb je in ieder geval een functie op je horloge die er stoer uit ziet.

Herenhorloges met tachymeter

Afgelegde afstand berekenen met een tachymeter

De Tachymeter heeft nog een optie en dat is het berekenen van de afgelegde afstand. Eerlijk is eerlijk, deze optie wordt aanzienlijk minder vaak gebruikt, maar het is wel interessant te weten hoe het werkt.

Het is van belang te weten wat je snelheid is. Stel je rijdt in een auto met 100km per uur (dit moet dan wel constant zijn). Je start nu je chronograaf bij het startpunt en stopt deze op het punt dat de Tachymeter de 100 aantikt (dus na 36 seconden). Dit is het punt dat de afstand van A naar B precies 1km is. 

Handig om te weten

  • Het maakt niet uit of je kilometers per uur of mijlen per uur wilt berekenen. De Tachymeter werkt namelijk onafhankelijk van specifieke afstandseenheden. Enige voorwaarde is dat je dezelfde eenheid blijft gebruiken in de berekening. KM per uur meten op 1 Mijl afstand gaat dus niet werken.
  • Anders dan bij een duikhorloge zit de Bezel / Lunette bij een Tachymeter altijd vast. Je kunt deze dus niet draaien. Met bovenstaande uitleg hopelijk een logische conclusie. 
  • De eerste Chronograaf, waar de Tachymeter dus een onderdeel van uit maakt werd uitgevonden in 1815 door Louis Monet.

Dameshorloges met tachymeter