Ontvang t/m 1 jan een Watch Roll cadeau bij besteding vanaf €150,-

Afhalen & bezichtigen mogelijk – maak snel een afspraak!

Horloge feiten!

LET'S TALK WATCHES.

Posted in

Dit BLOG is er eentje in de categorie  “wist je dat…?” Een pagina vol met grappige & interessante horloge feiten waar je wellicht nog nooit over na hebt gedacht! 
En ken jij nog een leuk weetje over horloges die absoluut niet op deze pagina mag ontbreken? Laat het ons weten, dan voegen we het met plezier toe. Alle eer naar jou uiteraard, want met jouw toestemming vermelden we graag je naam erbij!

De Vincero Altitude Pine Limited Release op "happy time"

Waarom staan de wijzers van een horloge altijd op 10 over 10 afgebeeld?

Dit heeft meerdere redenen.
Allereerst staan de wijzers op deze manier mooi gespreid, waardoor je zoveel mogelijk van het uurwerk kunt zien. Bij de meeste modellen staat het merklogo in het midden van de wijzerplaat en dit logo is op deze manier natuurlijk goed waar te nemen. Daarnaast zijn de andere elementen op de wijzerplaat, zoals de datum of de Chronograaf, doorgaans gepositioneerd op de 3, 6 en 9 uur positie.
Heel vroeger stonden de wijzers trouwens op 8 uur 20 op de afbeeldingen. Ook op deze stand zijn alle bovenstaande voordelen van kracht, echter werd dit gezien als een triest gezichtje en dus aangepast naar 10 uur 10. Heel toepasselijk noemen we deze stand van de wijzers dan ook “happy time”.

Waarvoor dient het kleine vakje in je spijkerbroek?

Het kleine vakje boven de grote steekzak in je spijkerbroek is oorspronkelijk ontworpen om je zakhorloge in op te bergen. Inmiddels is het zakhorloge al lichtjaren geleden uit het straatbeeld verdwenen, het vakje is altijd gebleven.

Wat was het allereerste waterdichte horloge?

Het waterdicht maken van een horloge leek lange tijd een onmogelijke missie. Toch slaagde Rolex oprichters Hans Wildorf en zijn zwager Alfred Davis er in 1929 in om het eerste horloge (de Rolex Oyster) op de markt te brengen dat volledig stof -en waterdicht was.

De term waterdichtheid (of waterproof) werd bij horloges gebruikt tot 1990. Vanaf 1990 wordt uitsluitend de term waterbestendigheid (of water resistant) gebruikt. Dit heeft alles te maken met de ISO 22810:2010 norm en het feit dat een horloge nooit 100% gegarandeerd waterdicht kan zijn. De term waterdichtheid kan dus als misleidend worden gezien en wordt dus niet meer gebruikt.
Wil je meer lezen over de waterbestendigheid van horloges? Lees snel ons BLOG hierover.

Wat is de meest gekozen kleur wijzerplaat?

Hoewel horloges in zeer verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, is zwart de meest populaire kleur wijzerplaat. Op zich begrijpelijk, omdat zwart zich uitstekend laat matchen met nagenoeg iedere stijl en ieder outfit. Daarnaast raakt zwart eigenlijk nooit uit de mode en is dit dus een “veilige” keuze.

De Luminox Navy Seal 3501.BO.F met zwarte wijzerplaat
De Rolex Oyster uit 1929: het eerste waterdichte horloge

Wat is het meest complexe horloge ter wereld?

Deze eer gaat zonder twijfel naar het zeer exclusieve Zwitserse Vacheron Constantin. Hun zakhorloge met referentie 57260 bestaat uit maar liefst 2826 onderdelen, 242 juwelen en 57 complicaties! Benieuwd welke complicaties? Kijk snel hier!
Het duurde maar liefst 8 jaar om dit bijzondere zakhorloge te ontwikkelen en er waren 85 prototypes voor nodig om tot het perfecte eindresultaat te komen.

En dan de prijs? Voor 10 miljoen USD is hij van jou!

Wat is het duurste horloge ter wereld?

Als je dacht dat je met 10 miljoen USD dan ook gelijk het duurste horloge ter wereld bezit, dan kom je bedrogen uit.
Deze titel gaat namelijk naar het merk Graff Diamonds, dat met hun Graff Diamonds Hallucination een horloge heeft gefabriceerd met een waarde van maar liefst €55 miljoen! Wat dit dameshorloge zo bijzonder maakt zijn de 110 karaat gekleurde diamanten die het hele horloge bedekken. Als je ernaar kijkt betovert het zo, dat je er haast van gaat hallucineren, vandaar ook de naam. Is het een mooi horloge? Laten we zeggen dat smaken verschillen 😉
Nog een bijzonder detail wat je wellicht niet zou verwachten van een horloge met deze waarde: Graff Diamonds heeft gekozen voor een Quartz uurwerk.
Van dit horloge, waarin duizenden arbeidsuren  zijn gestoken, is slechts 1 exemplaar gemaakt. Dit exemplaar is in het bezit van Graff Diamonds en niet te koop.

De Vacheron Constantin 57260