Dit BLOG is er eentje in de categorie “wist je dat…?” Een pagina vol met grappige & interessante horloge feiten waar je wellicht nog nooit over na hebt gedacht!
En ken jij nog een leuk weetje over horloges die absoluut niet op deze pagina mag ontbreken? Laat het ons weten, dan voegen we het met plezier toe. Alle eer naar jou uiteraard, want met jouw toestemming vermelden we graag je naam erbij!
Waarom staan de wijzers van een horloge altijd op 10 over 10 afgebeeld?
Dit heeft meerdere redenen.
Allereerst staan de wijzers op deze manier mooi gespreid, waardoor je zoveel mogelijk van het uurwerk kunt zien. Bij de meeste modellen staat het merklogo in het midden van de wijzerplaat en dit logo is op deze manier natuurlijk goed waar te nemen. Daarnaast zijn de andere elementen op de wijzerplaat, zoals de datum of de Chronograaf, doorgaans gepositioneerd op de 3, 6 en 9 uur positie.
Heel vroeger stonden de wijzers trouwens op 8 uur 20 op de afbeeldingen. Ook op deze stand zijn alle bovenstaande voordelen van kracht, echter werd dit gezien als een triest gezichtje en dus aangepast naar 10 uur 10. Heel toepasselijk noemen we deze stand van de wijzers dan ook “happy time”.
Waarvoor dient het kleine vakje in je spijkerbroek?
Het kleine vakje boven de grote steekzak in je spijkerbroek is oorspronkelijk ontworpen om je zakhorloge in op te bergen. Inmiddels is het zakhorloge al lichtjaren geleden uit het straatbeeld verdwenen, het vakje is altijd gebleven.
Wat was het allereerste waterdichte horloge?
Het waterdicht maken van een horloge leek lange tijd een onmogelijke missie. Toch slaagde Rolex oprichters Hans Wildorf en zijn zwager Alfred Davis er in 1929 in om het eerste horloge (de Rolex Oyster) op de markt te brengen dat volledig stof -en waterdicht was.
De term waterdichtheid (of waterproof) werd bij horloges gebruikt tot 1990. Vanaf 1990 wordt uitsluitend de term waterbestendigheid (of water resistant) gebruikt. Dit heeft alles te maken met de ISO 22810:2010 norm en het feit dat een horloge nooit 100% gegarandeerd waterdicht kan zijn. De term waterdichtheid kan dus als misleidend worden gezien en wordt dus niet meer gebruikt.
Wil je meer lezen over de waterbestendigheid van horloges? Lees snel ons BLOG hierover.
Wat is de meest gekozen kleur wijzerplaat?
Hoewel horloges in zeer verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, is zwart de meest populaire kleur wijzerplaat. Op zich begrijpelijk, omdat zwart zich uitstekend laat matchen met nagenoeg iedere stijl en ieder outfit. Daarnaast raakt zwart eigenlijk nooit uit de mode en is dit dus een “veilige” keuze.
Wat is het meest complexe horloge ter wereld?
Deze eer gaat zonder twijfel naar het zeer exclusieve Zwitserse Vacheron Constantin. Hun zakhorloge met referentie 57260 bestaat uit maar liefst 2826 onderdelen, 242 juwelen en 57 complicaties! Benieuwd welke complicaties? Kijk snel hier!
Het duurde maar liefst 8 jaar om dit bijzondere zakhorloge te ontwikkelen en er waren 85 prototypes voor nodig om tot het perfecte eindresultaat te komen.
En dan de prijs? Voor 10 miljoen USD is hij van jou!
Wat is het duurste horloge ter wereld?
Als je dacht dat je met 10 miljoen USD dan ook gelijk het duurste horloge ter wereld bezit, dan kom je bedrogen uit.
Deze titel gaat namelijk naar het merk Graff Diamonds, dat met hun Graff Diamonds Hallucination een horloge heeft gefabriceerd met een waarde van maar liefst €55 miljoen! Wat dit dameshorloge zo bijzonder maakt zijn de 110 karaat gekleurde diamanten die het hele horloge bedekken. Als je ernaar kijkt betovert het zo, dat je er haast van gaat hallucineren, vandaar ook de naam. Is het een mooi horloge? Laten we zeggen dat smaken verschillen 😉
Nog een bijzonder detail wat je wellicht niet zou verwachten van een horloge met deze waarde: Graff Diamonds heeft gekozen voor een Quartz uurwerk.
Van dit horloge, waarin duizenden arbeidsuren zijn gestoken, is slechts 1 exemplaar gemaakt. Dit exemplaar is in het bezit van Graff Diamonds en niet te koop.
Wat is het duurste horloge ter wereld ooit verkocht?
Hoor ik mijn horloge links of rechts te dragen?
Ondanks dat het overgrote deel van de mensen het horloge links draagt, zijn hier geen officiële regels of etiquette voor. Het heeft eigenlijk alles te maken met het feit dat de meeste mensen rechtshandig zijn. Met schrijven zit een horloge dan snel in de weg en daar komt bij dat de band ook sneller slijt door de schrijfbewegingen
Wat is het verschil tussen een Chronograaf en een Chronometer?
2 termen die vaak door elkaar worden gehaald, toch hebben ze niets met elkaar te maken. Een Chronograaf is een stopwatchfunctie. Het maakt het horloge niet alleen extra functioneel, het ziet er vaak stoer en sportief uit.
Staat er Chronometer op je horloge, dan is het uurwerk op nauwkeurigheid getest door het officiële tijdregistratiebureau van Zwitserland, de COSC. De eisen zijn zeer hoog. Het uurwerk wordt onder de moeilijkste omstandigheden en in diverse posities getest en mag slechts een paar seconden variatie per dag hebben. De exacte toegestane afwijking hangt weer af van de temperatuur waaronder de test plaats vindt. Zo mag het uurwerk bij een gemiddelde temperatuur van 23 graden Celsius slechts 7 seconden per dag afwijken en bij een temperatuur van 38 graden Celsius mag dit maximaal 20 seconde zijn. Komt het uurwerk door deze test, dan volgt het officiële Chronometer Certificaat. Een Chronometer certificaat kan voor zowel automatische als Quartz uurwerken worden uitgereikt, maar alleen als deze “Swiss Made” zijn.
Benieuwd hoe het COSC deze tests precies uitvoert, kijk dan snel op hun officiële website.
En wanneer is een horloge dan “Swiss Made”?
Een horloge mag de titel “Swiss Made” dragen als het voldoet aan de volgende eisen:
- Ten minste 60% van de waarde van het horloge moet gecreëerd zijn in Zwitserland. Hier vallen ook de kosten voor onderzoek, ontwikkeling en certificering onder.
Tot 2017 stond deze grens overigens op 50%. - Het uurwerk dient volledig Zwitsers te zijn.
- Het uurwerk moet volledig in Zwitserland worden geassembleerd.
- De eindtest en kwaliteitscontrole van het horloge moeten in Zwitserland worden uitgevoerd.
De Omega Speedmaster
De Omega Speedmaster was het officiële horloge van de Apollo missies van de NASA en werd op 20 juli 1969 gedragen toen Neil Armstrong als eerste mens voet zette op de maan. Het was echt niet Neil Armstrong die het horloge droeg tijdens de maanwandeling, maar zijn collega Buzz Aldrin. De Speedmaster van Armstrong bleef bewust achter in de ruimtecapsule als backup.
Het horloge redde zelfs de missie van Apollo 13, omdat de exact 14 seconden durende stuwkrachtbrand die het ruimtevaartuig weer op koers zette, perfect getimed werd op de Speedmaster.
Door deze bijzondere geschiedenis zijn de Omega Speedmasters zeer geliefd bij horlogeliefhebbers over de hele wereld. De Speedmasters worden overigens nog steeds gemaakt en Omega komt nagenoeg ieder jaar met een nieuw model op de markt met prijzen die starten rond de €7.000.
Polshorloges zijn oorspronkelijk ontworpen voor dames
Moderne polshorloges werden pas in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog populair onder mannen. In de loopgraven bleek een zakhorloge zeer onpraktisch. In de zoektocht naar meer bewegingsvrijheid soldeerde de soldaten een metalen beugel aan de onder- en bovenkant van hun zakhorloge, zodat ze hier een band van stof om heen konden doen en het dus om de pols kon dragen. Niet veel later maakte deze improvisatie plek voor echte polshorloges, die tot dan eigenlijk alleen werden ontworpen voor dames en gedragen door dames.