Het is heel logisch dat je aandacht bij het uitzoeken van een nieuw horloge in eerste instantie uit gaat naar het uiterlijk. Alles start natuurlijk met de vraag: welk horloge past bij mij en van welk model gaat mijn hart sneller kloppen? Heb je een wensenlijstje gemaakt? Dan is het toch ook verstandig te kijken naar de specificaties. Dit zegt namelijk veel over de betrouwbaarheid en levensduur van jouw nieuwe horloge. Een goed voorbeeld van zo’n belangrijke specificatie is het type glas. Kunststof, Mineraal of Saffierglas? In dit BLOG vertellen we je hier alles over.
Wat is de functie van het glas op mijn horloge?
Dat antwoord is heel eenvoudig: het beschermt de wijzerplaat van jouw horloge en moet ervoor zorgen dat het horloge er zo lang mogelijk als nieuw uit blijft zien.
Welke soorten horlogeglas zijn er?
Over het algemeen zijn er drie soorten horlogeglas te onderscheiden; Kunststof, Mineraal en Saffierglas. Tevens zijn hier een aantal varianten op waarvan we de belangrijkste, Saffier gecoat Mineraalglas, ook zullen bespreken.
Kunststof glas:
Dit type glas, dat ook wel Acryl, Perspex of Plexiglas wordt genoemd, is met afstand het goedkoopste glas op de markt. Het beschermt je horloge verrassend goed tegen schokken (het materiaal is namelijk erg flexibel), maar het is ook erg gevoelig voor krassen. Lichte krasjes zijn nog wel uit het glas te poetsen, diepere krassen zijn permanent. Kunststof glas is relatief goedkoop te vervangen, maar de ervaring leert dat door dagelijks gebruik er snel weer nieuwe krassen in zullen komen. Het zal geen verrassing zijn dat kunststofglas vooral gebruikt wordt bij hele goedkope horloges. Daarnaast zien we het vaak terug bij retrohorloges. Lion Watches verkoopt geen horloges met kunststof glas.
Leuk weetje: het allereerste horloge op de maan, de Omega Speedmaster, was voorzien van kunststof glas! Dit had alles te maken met de flexibiliteit van het materiaal. Hierdoor wisten ze zeker dat het glas niet in kleine stukken zou breken
Mineraalglas:
Mineraalglas (ook wel Hardlex genoemd) wordt gemaakt van glaskristallen. Deze kristallen worden verhit of ondergaan een chemische behandeling waardoor het 7x sterker is dan kunststof glas. Het glas is hiermee dus veel beter beschermd tegen krassen. Komt er toch een krasje in (en daar moet je echt wel je best voor doen), dan is dit vaak goed te herstellen en in het geval van nood is volledige vervanging van het glas relatief goedkoop. Daarnaast heeft Mineraalglas het voordeel dat het redelijk flexibel is en dat het dus goed presteert onder hoge druk. Ook is het minder reflecterend dan Saffierglas.
Daarnaast is er ook nog gehard Mineraalglas. Dit is, door een speciale coating, weer 2x harder dan “gewoon” Mineraalglas.
Het zal geen verrassing zijn dat mineraalglas het meest gebruikte horlogeglas ter wereld is. Een prima keuze wat ons betreft!
Saffierglas:
Baas boven baas. Het allerbeste glas op de markt is Saffierglas.
Saffierglas is, eigenlijk net als bij kunststof, technisch gezien geen glas. Het is een transparant gekristalliseerd aluminiumoxide en het is waanzinnig sterk (maar liefst 3x sterker dan Mineraalglas)!
Hiermee hebben krassen nagenoeg geen kans en biedt het je horloge dus de optimale bescherming. Daarnaast zorgt Saffierglas voor een verbeterde visuele helderheid, zeker wanneer er ook nog een anti reflecterende coating is aangebracht.
Saffierglas is aanzienlijk duurder dan Mineraal glas. Het ligt dus voor de hand dat het uitsluitend gebruikt wordt in high- end horloges. Vroeger was dit zeker zo, maar tegenwoordig zijn er ook volop horloges met Saffierglas op de markt in de prijsrange tot €500. Wij hebben diverse heren- en dames modellen met Saffierglas in ons assortiment.
Heeft saffierglas ook nadelen? Ja zeker.
Het is namelijk minder flexibel en hierdoor enigszins vatbaar voor verbrijzeling als het wordt blootgesteld aan zware schokken (en ook hier moet je echt je best voor doen). Hierdoor zie je Saffierglas bijvoorbeeld minder vaak terug in leger of sporthorloges.
En is het glas kapot, dan is reparatie niet mogelijk en moet het dus worden vervangen. Dat is vaak behoorlijk kostbaar.
Leuk weetje: Saffierglas is zo sterk, dat het alleen diamant boven zich moet dulden op de hardheidsschaal van Mohs. Dit is de meest gebruikte methode om edelstenen en mineralen te rangschikken op basis van hardheid. Diamant scoort hierbij een 10, Saffier een 9. In theorie zou je dus diamant nodig hebben om een kras te kunnen maken in Saffierglas.
Saffier gecoat Mineraalglas:
Zoals aangegeven zijn er ook diverse varianten beschikbaar. De belangrijkste hiervan is het Saffier gecoate Mineraalglas. Eigenlijk is het een combinatie van beide. Het betreft een stuk Mineraalglas met daarop een Saffierlaminaatcoating. Het is sterker dan Mineraalglas en aanzienlijk goedkoper dan Saffierglas. Een mooie tussenoplossing dus! Je ziet Saffier gecoat Mineraalglas vooral terug bij relatief jonge horlogemerken.